2013/09/16

Jak neumřít při cestování, aneb důležitost internetu

Jezdím do práce a školy autobusem, snažím se tento čas využít co nejefektivněji, ale je pouze velmi málo činností, které se dají  dělat „na cestě“. Velmi se to odvíjí od vybavení  u mě se jedná o Mac book pro retina – SSD disk, a bezvadná baterka, takže se nebojím že by mu ztížené podmínky nějak vadily, disk ale není největší tak v něm udržuji pouze programy a nejnutnější věci na kterých zrovna pracuji (zdrojáky), fotky a větší věci kládám na NAS (o kterém připravuji článek), kde se o ně nemusím bát a vejdou se tam krásně (rozuměj strukturovaně) všechny tak mi nic nechybí (není nic horšího než něco rozdělat a zjistit, že Vám nějaké podklady chybí), ale zas jsou přístupné pohodlně jen doma a nepohodlně z internetu. Mobil ZTE Skate (objednaný Nexus 4 – doufám že si polepším) s custom ROM, kde nefunguje tethering. A Amazon Kindle 4 (bohužel ne 5 takže bez podsvícení a obal nemám takže i bez lampičky)

Odzkoušel jsem si celkem dost věcí, které dopadly různě, ale zatím pořád nejsem spokojen.

Činnosti, které nejdou vůbec:
  •  Programování – celkově se špatně píše a hlavně speciální znaky. Je to tvořivá činnost a když Vám každou chvíli padá notebook tak se celkem špatně soustředí. Navíc moje cesty jsou celkem krátké a tak se ani nestihnu pořádně zabrat. Navíc člověk potřebuje googlit nápovědu, nahlížet do dokumentace a stahovat knihovny a na žádném nebo mobilním internetu nic moc.
  •  V podstatě vše spojené s internetem – není přístup k síťovým diskům, a tahat sebou externí disk už je celkem hardcore. Nedá se pořádně chatovat, protože psaní na mobilu je nepohodlné, maily si taky nevyřídíte. Přesunuli jsme si skoro vše do cloudů a online služeb a  tak se stali závislí na připojení.
  • Grafika – bez myši nebo tabletu na rozklepané sedačce prostě na bílém plátně nezazáříte.


Co se dá, ale:
  • Dá se psát, ale jak už jsem psal je problém s ergonomií psaní, s nápady protože není klid a zvědavými lidmi
  • Dá se číst, ale bez čtečky mi to přijde jako hloupost (kvůli ničení a váze papírových knih). Ale i k ní mám bohužel výhrady.  Beletrie je nejvhodnější, jako v křesle nebo v posteli to není ale tak nebudeme tak rozmazlení. Beletrie je ale prostě jen zábava. Číst odborné knihy lze, ale často je třeba něco si vygooglit nebo si zkoušet příklady, takže to se mi neosvědčilo a patří sem i učení k tomu je třeba mít dobré podklady a opět je problém se soustředěním. Poslední kapitolou jsou články naposílané do čtečky, největší problém je odkazy které si člověk nepošle (jinak by si mohl článek už skoro rovnou přečíst). Jde číst věci online na mobilu, ale zase se dostáváme do konfrontace s o pohodlností. Rss jsou super, ale často člověk narazí na video, zkrácené verze článků a načítání obrázků na mobilním internetu není taky taková legrace jak by se dalo čekat. Poslední zádrhel na který narážím je osvětlení, až na nový kindle čtečky nesvítí a autobusy také ne. A svícení notebookem není úplně normální.
  • Dají se hrát hry na mobilu/tabletu, ale na tom mém ne a pořád je to ztráta času.
  • Dá se jíst, ale lidi asi záviděj nebo co, hlavně řidiči, tuhle kapitolu budu muset ještě prozkoumat. A hlavně se to musí připravit, což doma nestihnu (jasně všichni včas vstáváme a ráno si ještě jdeme zaběhat) a ve škole si toho na cestu domů moc nepřipravím.
  •  Dá se koukat na video, ale lidi jsou hrozně zvědaví, ale čert je vem, větší problém je si připravit to na co chci koukat (no třeba napsat nějaký skript, který by po spuštění jednoho dílu seriálu nakopíroval dva další na fleshku, hmmm uvidíme).
  • Určitě se dá přemýšlet, ale většina nápadů nevznikne tak úplně na zelené louce a když vznikne k jejich rozvíjení je třeba zase nějaké googlení a zapisování
  • Asi by nebyl problém přebírat fotky, ale ty lidi jsou fakt zvědaví a zase si je člověk musí připravit
  • Dá se poslouchat hudba, ale nikdy mi tato činnost nepřišla naplňující sama o sobě a ty debilní sluchátka prostě pořád padaj a padaj.
  • Můžete si s někým povídat, ale většinou si přisedne někdo koho jste dlouho neviděli a tak si s ním nemáte co říct a je jen blbé si vyndat vlastní zábavu, nebo jezdíte s někým pravidelně a tak mluvíte o kravinách.
  • Dají se vyřizovat telefony, ale těch naštěstí moc nemám.
Bez problému je snad akorát
  •  spaní, ale to funguje jen pro ty co v dopravních prostředcích dokáží usnout a to já nejsem takže zbývá asi jen koukání z okna, které je pro mě vždy bylo něco jako mučení, které je jen znásobené tím že koukám na to, co jsem viděl  tisíckrát. 
Tipy na konec:
  •  čtení (na Kindle nejlépe na 5 paperwhite - řeší problém s osvětlením) nejlépe v kombinaci s jídlem a poslechem hudby je celkem dobré řešení.  Myslím že o level výš to posune nový mobil, kde nebudou mrznout aplikace na dlouhé minuty a půjde sdílet internet, ale už si to asi zase idealizuju. Možná by dost problémů řešil tablet.
  •  Psaní s poslechem (jde i nějaké rutinní programování, ale kdy se to povede)
  • Při velké únavě sledování filmu/seriálu, ale s tím chce dopředu počítat.
PS: tento článek vznikl v autobuse.



1 comment: